Review | Essence Camouflage 2in1 Make-up & Concealer

Bij de ”nieuwe” producten van Essence voor herfst/winter 2016 zit ook de Camouflage 2in1 Make-up & Concealer, een product dat een foundation en concealer in één zou moeten zijn, met hoge dekking maar zonder maskerachtige finish. Dat sprak me aan, want ik kan vaak wel wat extra dekking gebruiken. Bevalt hij een beetje? Lees verder!

Among the ”new” Essence products for autumn/winter 2016 is the Camouflage 2in1 Make-up & Concealer, a product that’s supposed to be a foundation and concealer in one, with high coverage but without a giving a mask effect. That sounded like something I’d like, because I can often use a bit of extra coverage. Do I like it? Read on!
p1030657
p1030668-001

De foundation komt in een handige tube met oranje accenten, een prima verpakking voor een product van maar €3,89. Over de geur van de foundation ben ik minder te spreken. Die is vrij sterk en ruikt naar een combinatie van kindermake-up en iets anders chemisch. Gelukkig vervliegt de geur snel wanneer je de foundation hebt aangebracht.

The foundation comes in a handy tube with orange accents, okay packaging for a product that’s only €3,89. I’m not as happy about the scent though. It’s quite strong and smells like a combination of kids makeup and something chemical. Fortunately the scent disappears quite soon after you’ve applied the foundation.
p1030665p1030661

Iets wat me al in de winkel opviel: het product oxideert als een malle! De lichtste kleur (”10 Ivory Beige”) leek in eerste instantie heel licht, maar na zo’n tien seconden wachten is de kleur bijna een hele tint donkerder geworden! Swatch en wacht dus even voordat je er één koopt. ”10 Ivory Beige” is gelukkig, zelfs na oxidatie, nog een redelijke goede match voor me zolang ik het goed inblend.

Something already I noticed in store: the product oxidises like crazy! The lightest colour (”10 Ivory Beige”) looked very light, until I waited for about ten seconds and the colour became almost a whole shade darker! So don’t forget to swatch and wait before you buy one. ”10 Ivory Beige” fortunately still is an okay match for me, even after oxidation, as long as I blend it in well.

De verpakking zegt: ”Breng aan met make-upspons voor het beste resultaat”, en daar ben ik het mee eens. De foundation is vrij dik, dus wanneer je hem aanbrengt met een kwast kan hij er al snel cakey en poederig uit gaan zien (zeker als je een droge huid hebt). Ik breng hem dus aan met een (vochtige) Real Techniques spons en dat gaat prima. Ik breng hem niet aan onder mijn ogen – dit heb ik voor de foto’s overigens wel gedaan – omdat hij daar wat in de lijntjes kan gaan zitten.

The packaging says: ”For best result, apply with makeup sponge”, and I agree. The foundation’s quite thick, so if you apply it with a brush it can get cakey and powdery very quickly (especially if you have dry skin). So I apply it with a (damp) Real Techniques sponge and that works fine. I do stay away from my undereyes though – I did apply some there for the pictures – because it’ll start to crease a bit there.

Foto’s v.l.n.r.: zonder make-up ; met één laagje van de Camouflage 2in1 Make-up & Concealer ; met de rest van mijn make-up gedaan.
Pictures L-R: without makeup ; with one layer of the Camouflage 2in1 Make-up & Concealer ; with the rest of my makeup done.


Zoals je kunt zien concealde de foundation mijn donkere kringen en die grote puist tussen mijn wenkbrauwen niet – die was überhaupt onconcealbaar. Dus ik heb zeker nog een concealer nodig. Naar mijn mening heeft de foundation dus meer een medium dekking. Hij ziet er op sommige plaatsen wat poederig uit (maar ik heb dan ook een droge huid), maar verder vind ik dit een prima budget foundation. Hebben jullie hem geprobeerd? Wat vinden jullie ervan?

As you can see the foundation didn’t really conceal my undereye circles or that huge zit in between my brows – which was unconcealable anyway. So I definitely need to use another concealer. In my opinion the foundation has more of a medium coverage. It looks a bit powdery in some places (but then again I have dry skin), but other than that I think it’s a nice budget foundation. Have you guys tried it? What did you think?


OTHER POSTS YOU MIGHT LIKE
Review | Catrice Matt 6hr Lip Artist
Review | Nesura Black Black Clear Nose Pack Peel Off Mask
Review | Essence The Glow Must Go On palette & Shine Bright nail polish
Review | Essence The Velvets & 2in1 Eyeshadow&Liner
Review | Essence Velvet Matt Lipstick & Velvet Stick Matt Lip Colour

Advertisements

2 thoughts on “Review | Essence Camouflage 2in1 Make-up & Concealer

    1. Puck van Rooij

      Thanks for your comment! :) Yeah, if you’re any paler than me the lightest shade will be too dark after oxidation. :( I don’t get it.. I can’t be that hard to make a foundation that doesn’t oxidise right? A lot of brands (both budget and more expensive ones) get it right, but at the same time a lot of other brands don’t. Really odd.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s