Review | Essence Waterproof Eyebrow Topcoat

Het heeft even geduurd, maar hier is ‘ie dan: mijn eerste review van (één van) de nieuwe Essence producten haha. Ik probeerde de Essence Waterproof Eyebrow Topcoat uit, én testte natuurlijk hoe waterproof hij is. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder! :)

It took a while, but here it is: my first review of (one of) the new Essence products haha. I tried the Essence Waterproof Eyebrow Topcoat, and tested it’s waterproof-ness. Interested? Read on! :)

De Essence Waterproof Eyebrow Topcoat is een transparante wenkbrauw topcoat in gel-achtige vorm waarmee je volgens Essence elke wenkbrauwlook waterproof kunt maken, of je nou een wenkbrauwpotlood,  -poeder, -pomade enzovoorts gebruikt. Dat ga ik hieronder natuurlijk testen, maar eerst even de details.
De topcoat kost €2,59. Hij is verkrijgbaar bij grotere Kruidvat filialen met een drie-meter-schap of via de Kruidvat website. Borsteltje is vrij klein, waardoor je precies kunt werken. Ik was bang dat de topcoat mijn wenkbrauwen heel glanzend en crispy zou maken – zoals transparante wenkbrauwgels dat kunnen doen. Dit is gelukkig niet het geval. Wel komen er hier en daar wittige klontjes gel van het borsteltje af, maar na een keertje extra ‘’doorborstelen’’ zijn die weg.

The Essence Waterproof Eyebrow Topcoat is a transparent eyebrow topcoat in gel form that (according to Essence) will make any eyebrow look waterproof, whether you’re using a brow pencil, powder, pomade etc. Of course I’m going to test that, but let’s start with the details.
The topcoat costs €2,59 (£2,00 / $3,00). You can buy it at Kruidvat stores with a three-metre-display or on the Kruidvat website.The brush is quite small, so you can be very precise. I was afraid the topcoat would make my brows all shiney and crispy – like a lot of transparent brow gels tend to do. Luckily this isn’t the case. Sometimes there are a couple of white-ish lumps of gel on the brush that’ll get onto your brow, but it’s nothing that can’t be fixed by brushing through your brows a couple of times.

Links: bijgetekend met de e.l.f. Instant Lift Brow Pencil, maar zonder de topcoat. Rechts: bijgetekend, en met de topcoat er overheen.
Left: filled in with the e.l.f. Instant Lift Brow Pencil, but without the topcoat. Right: filled in, and with the topcoat added on top.

De waterproof test
Om te testen hoe waterproof hij mijn wenkbrauwpotlood maakt, gebruikte ik een vochtig wit doekje. Hiermee veegde ik – niet te heftig natuurlijk – over mijn wenkbrauwen. Eerst over mijn wenkbrauw met alleen potlood erop (de Instant Lift Brow Pencil van e.l.f.). Zoals je op de foto’s hieronder kunt zien kwam er aardig wat van het potlood af. Vervolgens werkte ik mijn wenkbrauw weer bij en bracht ik overal waar ik potlood had aangebracht een royale hoeveelheid van de topcoat aan. Ook hier ging ik weer met het vochtige doekje overheen. Zoals je kunt zien kwam er een heel klein beetje potlood af, maar een stuk minder dan zonder de gel. De gel maakt mijn potlood dus niet 100% waterproof, maar een regenbui overleeft hij vast! Ook tijdens het sporten (en dus zweten) bleven mijn wenkbrauwen trouwens perfect op hun plaats!

The waterproof test
To test the waterproof-making-abilities of the topcoat I used a damp white cloth to wipe/rub my brows – not too roughly of course. I first did this while only wearing a brow pencil (the Instant Lift Brow Pencil by e.l.f.). As you can see in the pics down below quite a bit of the pencil still came off. Next I reapplied the pencil and added an ample amount of the topcoat everywhere I used the pencil. I wiped it with the damp cloth again, and as you can see it still removed a little bit of the pencil, but a lot less than without using the topcoat. The gel doesn’t make my pencil 100% waterproof, but it’ll definitely survive a bit of rain! My brows stayed in place perfectly during excercising (aka sweating) too by the way!

Links: ingekleurd, zonder de topcoat. Midden: na het vegen met een vochtig doekje. Rechts: zoals je op het doekje kunt zien kwam er aardig wat potlood van af.
Left: filled in, without the topcoat. Middle: after wiping/rubbing with a damp cloth. Right: as you can see on the cloth quite a bit of pencil came off.

Links: ingekleurd en met de topcoat. Midden: na het vegen met een vochtig doekje. Rechts: er kwam nog een héél klein beetje potlood af, maar het is bijna niet te zien op het doekje.
Left: filled in and with the topcoat. Middle: after wiping/rubbing with a damp cloth. Right: only a very little bit of pencil came off, but it’s barely visible on the cloth.


OTHER POSTS YOU MIGHT LIKE
Haul | New Essence products for spring 2016
NOTD | Greyt Times
Review | Catrice Eyebrow Filler
Review | MUA Elysium Palette
TAG | What’s in my makeup bag? (Winter 2016) (in Dutch)

Advertisements

2 thoughts on “Review | Essence Waterproof Eyebrow Topcoat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s